pieter-lakeman-swapschade

Pieter Lakeman

Swapschade & Pieter Lakeman

Pieter Lakeman heeft zijn sporen ruimschoots verdiend als belangenbehartiger van onrechtmatig, benadeelde zakelijke partijen. Het maakt hem niet uit of dat klanten, leveranciers, werknemers, vennootschappen of aandeelhouders zijn. Als een partij willens en wetens fors is benadeeld door een derde, heb je zijn aandacht en indien gewenst, ook zijn steun. Sinds zijn studie Econometrie, bijna 40 jaar terug, is hij met zijn Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) in het nieuws vanwege optredens tegen machtige partijen die hun positie hebben misbruikt.

Pieter Lakeman is schrijver van diverse boeken (Accountants in de fout & Failliet op krediet), gevreesd indiener van tuchtklachten (KPMG) en vaste bezoeker bij de Ondernemingskamer met klachten over onvolledige en/of onjuiste informatie (Aegon, Slavenburg Bank) aan belanghebbenden.

Meer recent valt op dat hij de bankrun in werking zette die het faillissement van DSB bank inluidde. Het gevolg hiervan was dat benadeelde klanten van deze bank tezamen € 500 miljoen kregen toegewezen middels de curatoren. Aanzienlijk meer dan de € 27 miljoen die oprichter/eigenaar Dirk Scheringa hen eerder had aangeboden. Lakeman was een van de eersten die in 2012 het misbruik van rentederivaten aan de kaak stelde. Destijds diende hij een tuchtklacht in tegen KPMG, de huisaccountant van de Rotterdamse woningcorporatie Vestia. Deze had volstrekt ten onrechte goedkeuring verleend aan de jaarrekening. In het bijzonder waren de renteswaps in de jaarrekening op incorrecte wijze verantwoord. De klacht werd door het Tuchtcollege voor Accountants gegrond verklaard, de accountant geschorst en de goedkeurende verklaring van KPMG werd ingetrokken. Dat was in ons land nog niet eerder vertoond.

Lakeman is bovenal een volhouder. Onlangs nog werd in een rechtszaak gevonnist inzake een faillissement (Lucas Bouw) dat meer dan 20 jaar terug gaat. Dat volhouden loont, bleek maar weer. De schade veroordeling die de gefailleerde moet betalen bedraagt 4,9 miljoen.

Meer informatie over deze veelzijdige en kleurrijke man en SOBI vind u op www.sobi.nl en op Wikipedia.Org – Pieter Lakeman

Bibliografie

  • De fatale jaren, een onderzoeksrapport in opdracht van de Raad van Commissarissen VanderVliet Wernink – 1984
  • Het gaat uitstekend – 1984 (Zwendel en wanbeleid in het Nederlandse bedrijsleven) ISBN 90 228 3699 1
  • Failliet op krediet, (de rol van de Banken in Nederland) auteurs Pieter Lakeman en Pauline van de Ven – 1985 ISBN 90 2284569 9
  • Frisse zaken – 1987
  • 100 jaar Philips – 1991
  • Binnen zonder kloppen: Nederlandse immigratiepolitiek en de economische gevolgen – 1999
  • Accountants in de fout – 2005 ISBN 90 732 9900
  • Boekhoudfraude, 13 schokkende fraudezaken in binnen- en buitenland, auteurs Micha Kat en Pieter Lakeman, 2010. ISBN 9789079872145

Email ons:

Indien u vragen heeft over uw persoonlijke verhaalsmogelijkheden aangaande de door u geleden swapschade, mail ons dan door het hieronder geplaatste email formulier in te vullen en te versturen.